dilluns, 17 de març del 2014

TENEBRA, una novel·la


 ATENCIÓ: Ara Tenebra té bloc propi: tenebragil.blogspot.com


Tenebra
Una novel·la
Tenebra convida els lectors a realitzar un viatge introspectiu cap a la vessant més desconeguda de l’ésser humà. És a dir: les seves pròpies profunditats. A través dels viaranys de la creació artística, exposa un grapat de dubtes que condueix a la recerca d’allò desconegut, impossible, potser infinit. A la investigació, en definitiva, de “quelcom nou”, com va definir Charles Baudelaire a Les flors del mal.

Al parer de l'escriptor Jordi Canals, “Tenebra és un escrit apassionat que, a partir de fets històrics, forja aventures estranyes i fantasies macabres, bastint una novel·la plena d’interès i d’intriga que fa viure íntimament un passat on es perceben totes les sensacions dels grans interrogants de la condició humana i la fosca realitat que se’ns amaga”. 

La novel·la, situada geogràficament a París, permet exposar un contrast encegador entre la ville lumière i la ville ténèbre. És un joc d’espills que evoca les diferents parts amb les quals és construïda la realitat. Els símbols, de tota mena, hi són tothora presents, i la relació que manté el protagonista amb els llocs palesen el vincle que existeix entre les persones i el planeta (topofília).
Segons la cantant Carme Girona,  Tenebra és “un viatge al Sirap que tots voldríem fer, als illots abissals de l'inconscient”.
    

Tenebra denuncia que durant segles i segles hem estat enganyats, a tots nivells, pels poders fàctics i oligarquies de cada època. Mostra l’absurditat del sistema social que ens tenalla, esclavitza i mortifica, la comèdia humana que escrigué Honoré de Balzac. D’altra banda, reivindica la realitat onírica i l’acceptació d’aquesta com el fet natural que és.
 

Joaquim Torres, escriptor i rodamón il·lustrat, diu que “amb una prosa fluida i un estil subordinat a la història, Tenebra recorre profunditats suggeridores, voluptuosament fosques, humides i fascinants, de l’altre cantó del mirall humà”.


La professora universitària i escriptora Anna Maria Villalonga sintetitza Tenebra com "la recreació fantàstica d'un univers des de les entranyes de París". 

Emili Gil, l'autor, manifesta que “aquesta és la meva novel·la sobre, diguem-ne, el París del sud. Com tots els suds, és la part més oblidada. Tanmateix, és en aquests indrets deixats de la mà de déu on hi ha el carbó que crema constantment, necessari per produir les flames que, com bé canta Feliu Ventura, serveixen per guiar el nord”.
 *
  

 Presentació oficial de Tenebra

Divendres, 4 d'abril de 2014, a les 20,30 h.,
al Casal Independentista de Sants - Jaume Compte (carrer Muntadas 24), a Barcelona
A l'acte hi participaran Antoni Munné-Jordà, Anna Maria Villalonga, Carme Girona i Emili Gil



El punt de llibre de Tenebra (anvers i revers, o a l'inrevés) acabat de sortir d'impremta. Es tracta d'una sèrie limitada per als lectors que adquireixin la novel·la el 4 d'abril de 2014, durant l'acte de presentació oficial

Qui estigui interessat en adquirir  
Tenebra
ho pot fer escrivint a 
absentagil@yahoo.es


 Ressenya sobre Tenebra de Manel Alonso 

divendres, 7 de març del 2014

Dames de l'impossible





ATENCIÓ: Ara Tenebra té bloc propi: tenebragil.blogspot.com



Estimades, d'esquerra a dreta, Anjelica Huston (Morticia Addams), Vampira (Maila Nurmi), Elvira (Cassandra Peterson), Yvonne de Carlo (Lily Munster) i Carolyn Jones (Morticia Addams), certament sou unes

Gillian Anderson i Annabeth Gish, protagonistes femenines a la sèrie Expedient X (1993-2002)



Dames de l'impossible


La xiqueta simpàtica del Cinquè element (1997) ens saluda tota cofoia



Entreu si us plau en silenci i respecte a aquesta cambra farcida de serps i d'altres sinuositats enciseres i voluptuoses. Hem hagut menester de diversos mesos per decidir com anomenar-la. La Sala de les reines del crit (Scream Queens), com solen fer-ho els anglòfils? Belles dames sans merci (Belles dames sense pietat), a la manera afrancesada? Senyores de l'Horror, del Pànic, de l'Angoixa, del Suspens? Cap definició no convencia prou, ja que cenyia massa la interpretació femenina. Fins que aparegué el present Dames de l'impossible. Aquí sí que hi caben totes, des de les Scream Queens fins a les Femmes fatales, i encara d'altres més complicades de classificar. En breu: són senyores del cinema fantàstic i de terror. N'hi ha un bon grapat, però hi manquen unes quantes (centenars, milers) més. Desitgem, malgrat els impediments suara mencionats, que la tria us sigui si més no plaent i que la vostra visita us porti bons records i moments inoblidables.



AQUESTA SALA ÉS

UN HOMENATGE 

A TOTES LES DONES







    
Alisen Down i Rae Dawn Chong a la sèrie Camins misteriosos (2000-2001)
  

Kristanna Loken a Terminator 3: la rebel·lió de les màquines (2003)

   
Anulka, d'esquena, i Marianne Morris, a Vampyres (1974), de Jose Larraz
   
Cinc dones: Linda (Gail Harris), Jessica (Melissa More), Kimberly (Stacia Zhivago), Suzanne (Barbii) i Janey (Dana Bentley), en una escena de Sorority House Massacre II (1990), de Jim Wynorski

Barbara Steele, musa de Mario Bava i reina de l'horror, participà en desenes de pel·lícules on el fantàstic i el terror foren protagonistes
Sigourney Weaver a Alien (1979)


Melinda Clarke és probablement la zombi més sensual de tota la història del cinema a  Mortal Zombie (1993)
Shelley Duvall a El resplendor (1980)
Adrienne King és la mar de simpàtica a Divendres 13 (1980) i Divendres 13, 2 (1981)
Fay Wray aconseguí la celebritat en ser la protagonista femenina de King Kong (1933)
Danielle Harris crida i crida i crida i ningú no li fa cas. (Halloween 4, 1988; Halloween 5, 1989; Urban Legend, 1998; Horror 88, 2009, etc.)
Asia Argento, filla del director Dario Argento i de l'actriu Nadia Nicolodi, ha perpetuat la tradició familar amb interpretacions excel·lents a les pel·lícules de giallo (thriller d'horroeròtica italià)

Natassja Kinski, la filla felina de Klaus Kinski, fregà l'excel·lència al remake de El bes de la pantera (Cat People, 1982) i a La monja posseïda (To the Devil... A Daugther, 1976)

Gloria Holden és la comtessa Maria Zaleska, a La filla de Dràcula (Dracula's Daugther, 1936)



Linda Blair era la nena de L'exorcista (1973)
Elisabeth Kaitan, en una escena promocional de Nightwish (1989)
   
Jenna Dewan protagonitza Tamara, 2005
  
Aaliyah és la deessa Akasha, a La reina dels condemnats (Queen of the Damned, 2002)

  
Gillian Chung a Naraka 19, 2007)
  
Elsa Pataky, l'estrella femenina de gairebé totes les pel·lícules de la productora Fantastic Factory (Filmax)

Lucía Bosé mostra les seves virtuts, físiques i espirituals, a Ceremonia sangrienta (1973)


Rebecca Romijn abillada amb l'epidermis del personatge de Mística, a la nissaga d'X-Men (2000)
Theda Bara en una imatge de L'ànima del Buda (The Soul of Buddha, 1918), una pel·lícula perduda
Ursula Andress com a deessa del foc a She (1965)
Monique Gabrielle és la princesa Evie a Deathstalker II (1987). També podem veure-la a Amazon Women on the Moon (1987), Not of This Earth (1988) i Transilvania Twist (1990), entre molts altres films
Jane Fonda romandrà eterna als altars dels mites de culte cinèfils com a Barbarella (Barbarella, 1968)






















Noomi Rapace interpreta la valenta Lisbeth Salander a Els homes que no estimaven les dones (Män som hatar kvinnor, 2009), i a la resta de la nissaga de Millenium
Tina Aumont, filla dels actors Jean-Pierre Aumont i Maria Montez, ens llegà un bon grapat de films deliciosos, com ara Cadaveri eccellenti (1976), Patto con il diavolo (1976) i Les deux orphelines vampires (1997)
Mathilda May a Lifeforce (1985)


Linnea Quigley (Savage Streets, 1984; Nightmare Sisters, 1987; Malson a Elm Street 4, 1988; Innocent Blood, 1992; Scream Queen, 2002; Night of the Demons, 2010; A Blood Story, 2013, etc.)
Ágata Lys a Las alegres vampiras de Vögel (1975)
Carrie-Anne Moss, com a Trinity, a Matrix (1999)
Una superba Tandra Quinn protagonitzà Mesa of Lost Women (1953)
Kate Becksinsale és la intrèpida vampiressa Selene, a la nissaga Underworld (iniciada l'any 2003)



Tia Carrere ens fa passar moments inoblidables a Zombi Nightmare (1986), Wayne's World (1992), i a la sèrie televisiva Relic Hunter (1999-2002)

Michelle Bauber alegra els amants del gènere gore a Scream Queen Hot Tub Party (1991). Destaca també a The Phantom Empire (1989) i a Nightmare Sisters (1987)
Lina Romay fou una de les muses més fidels i lleials de Jesús Franco
Sílvia Tortosa inicià l'aprenentatge en el complicat món cinèfil participant en pel·lícules de baix pressupost i de temàtica fantàstica. Pànic al transsiberià (Horror Express, 1972) o Les urpes de Lorelei (Las garras de Lorelei, 1974) són només una mostra

Janet Leigh immortalitzada a Psicosi (Psycho,1960)

Charlize Theron és Aeonflux (Aeonflux, 2005)
Odette Yustman (també coneguda com a Odette Annable) s'obre pas amb films com ara  Cloverfield (2008), The Unborn (2009), i And Soon the Darkness (2010)
Ali Larter es fa notar a House on Haunted Hill (1999), Final Destination 2 (2003), Resident Evil: Extinction (2007) i Resident Evil: Afterlife (2010)
Tiffany Shepis començà la seva carrera amb Tromeo and Juliet (1996), de la Troma, i continua passant-s'ho d'allò més bé actuant en pel·lícules de baix pressupost i títols embriagadors, com ara Embrace the Darkness (2002) o Paranoia (2011)
Debbie Rochon, en una escena de Wrath of the Crows (2013)
Lina Romay, Monique Parent i Amber Newman en plena recerca de l'intangible a Tender Flesh (1997)
Milla Jovovich se surt de mare a la nissaga de Resident Evil, iniciada l'any 2002

Jamie Lee Curtis a Halloween (1978)
Laura Gemser s'enfrontà a caníbals, dones empresonades i un munt de gent tronada en els films que protagonitzà (Emmanuelle nera, 1975; Voyage of the Damned, 1976; Emmanuelle e gli ultimi cannibali; Le notte erotiche dei morti viventi, 1980; Horror Safari, 1982; Violenza in un carcere femminile, 1982; Emmanuelle fuga dall'inferno, 1983, etc.)
Nathasha Henstridge és una meravellosa criatura híbrida a Species (1995) i Species II (1998)
Ingrid Pitt es guanyà els espectadors amb papers carismàtics a  The vampire Lovers (1970) i Countess Dracula (1971)
Una joveníssima Bárbara Rey, amb el pseudònim de Barbara King, a La nit dels bruixots (La noche de los brujos, 1973)
Brinke Stevens. La seva aparició aquí és prou justificada, amb una corrua de films inclassificables: The Slumber Party Massacre (1982), Sorority Babes in the Slimeball Bowl-o-Rama (1988), Slave Girls from Beyond Infinity (1987), Nightmare Sisters (1987)Haunting Fear (1990), The Summer of Massacre (2011) , Teenage Exorcist (1991), etc.
Vonetta McGee vol obrir un taüt i no se n'acaba de sortir. Ajudeu-la!

Debra Paget protagonitzà The Haunted Palace (1963) al costat de Vincent Price
Localitzem Olivia Pascal a Interno di un convento (1978), Bloody Moon (1981) i altres pel·lícules de sèrie Z i exploitation
Brigitte Lahaie, musa per excel·lència del director Jean Rollin. Ací la veiem en una escena de Fascination (1979)
Loreta Tovar mostra pit i cuixa en la versió no censurada de La nit dels bruixots (1973), mentre Maria Costy li mira l'esquena simulant, això no obstant, que llegeix
Beverly Garland tingué molt d'èxit a la televisió, així com en alguns dels films en els quals actuà, com ara Not of This Earth (1957)
 
Tres dones de la sèrie televisiva d'Star Trek: la nova generació (1987-1994). D'esquerra a dreta: Gates McFadden, com la doctora Beverly Crusher; Marina Sirtis, com la consellera Deanna Troi; i Denise Crosby, com la cap de seguretat Tasha Yar
Mara Corday a Tarantula (1955)


Una càndida Mia Farrow toparà amb el maligne a Rosemary Babe (1968)

Linda Hamilton és l'amigueta de Terminator (1984), Terminator 2 (1991) i encara més Terminators
Heather Langenkamp a Malson a Elm Street (Nightmare on Elm Street, 1984)
Diana Rigg, famosa per haver interpretat el paper d'Emma Peel a la sèrie televisiva The Avengers (1961-1969)
Michelle Pfeiffer a Batman Returns, 1992
Julie Newmar fou la felina Catwoman a la sèrie televisiva Batman (1966)

Halle Berry disposada a utilitzar el fuet a Catwoman (2004)
L'any 1967 fou Eartha Kitt qui s'abillà amb l'epidermis de Catwoman a la sèrie televisiva de Batman

Soledad Miranda ens regalà el seu bon quefer a Sound of Horror (1965), Cuadecuc, vampir (1970), Vampyros Lesbos (1970) o The Devil Came from Akasava (1970), entre moltes altres
Marilyn Burns, amb un gran somriure, recorda Texas (The Texas Chain Saw Massacre, 1974)


Trobem Caroline Munro en multitud de films de caire fantàstic, des de Captain Kronos - Vampire Hunter (1972) i The Golden Voyage of Sinbad (1973) fins a The Last Horror Film (1982), Night Owl (1993) o Domestic Strangers (2005)


Maria José Cantudo tota ensangonada a El espanto surge de la tumba (1973)

Catriona MacColl i Ania Pieroni en una escena del film Quella villa accanto al cimitero (1981)

Estella Blain a Miss Muerte (1966)
Angelina Jolie a Beowulf (2007)

Elsa Lanchester a Bride of Frankenstein (1935)

Elizabeth Turner i Sílvia Dionisio a Onada de plaer (1975)

Erna Schurer a Ivanna (1970)

Sonya Walger i Kellu Hu a The Librarian: Quest for the Spear (2014)
    
Catherine Wagener i Jeanne Goupil a  Mais ne nous delivrez pas du mal (1971)



Raquel Welch a The Magic Cristian, 1969

Adrienne Barbeau considera que l'afer de La boira (The Fog, 1980) cal prendre-se'l amb calma. Per això pren un caferet
 
Anita Ekberg, una top model (fou Miss Suècia, 1951) per al cinema fantàstic
Teresa Gimpera porta un currículum interessant: La casa de las muertas vivientes (1971), La tumba de la isla maldita (1973), Las amantes del diablo (1971), Fata Morgana (1965), Último deseo (1976), Las crueles (1969), El secreto de la momia egipcia (1973), Perversión (1974), El extraño caso del doctor Fausto (1969), etc.

Paz Vega és Cat Run (2011)

   
Lucy Lawless i Renée O'Connor, com a Xena i Gabrielle respectivament, a la sèrie Xena: la princesa guerrera (1995-2001)
    
Susan Sarandon, Cher i Michelle Pfeiffer fent de les seves a Les bruixes d'Eastwick (1987) 
 
Erika Blanc, un mite del cinema giallo
 



Helga Liné, una actriu meravellosa a Pánico en el transiberiano (Horror Express, 1972), El espanto surge de la tumba (1972), La venganza de la momia (1973), Las garras de Lorelei (1973) i moltes més

Virginia North interpretà la sensual i encisadora Vulnavia a The Abominable Dr. Phibes (1971)
Barbara Crampton tingué moments estel·lars a Re-animator (1985)
Martine Beswick com la reina Kari a Prehistoric Women (1967). Un altre dels films en els quals la seva presència és notòria i imprescindible és Dr. Jekyll and Sister Hyde (1971)
Allison Hayes és l'estrella a Attack of the 50 Foot Woman (1958)
Lilli Palmer imposa la llei a La residència (1969)

Barbara Shelley ens dóna la benvinguda a Dracula, Prince of Darkness (1966)
Mònica Randall participà en joies com ara Inquisición (1976), La cruz del diablo (1975) i El monte de las brujas (1972)

Megan Fox llueix escot a Jennifer's Body (2009)


Evelyn Ankers protagonitzà diverses pel·lícules de terror, durant la dècada de 1940, com ara The Wolf Man (1941), The Ghost of Frankenstein (1942), Captive Wild Woman (1943), Son of Dracula (1943), The Mad Ghoul (1943), Jungle Woman (1944), Weird Woman (1944), The Invisible Man's Revenge (1944) i The Frozen Ghost (1945)
Valli Kemp com a Vulnavia a Dr. Phibes Rises Again! (1972)

Patty Shepard, una esplèndida vampiressa a La noche de Walpurgis (1970)
                                     
Úrsula Corberó, Amaia Salamanca i Alba Ribas protagonitzen XP 3D (2011)
                                    
Jessica Brown Findlay és Lorelei a Victor Frankenstein (2015)
    
Noelle Dubois, genial a Forbidden Science (2009) i Biology 101 (2011)

Anne Hathaway és Selina (i Catwoman) a El cavaller fosc: la llegenda reneix (2012)
  
Ashley Laurence viu moments impactants a Hellraiser (1987) i Hellbound: Hellraiser II (1988)
Blanca Estrada envoltada de bona gent a El buque maldito (1974)

Neve Campbell formà part de la colla de la nissaga d'Scream (1996)
Lupita Tovar protagonitzà Santa (1931), la primera pel·lícula sonora del cinema mexicà. De la seva extensa filmografia destaquen La voluntat del mort (La voluntad del muerto, 1930, versió en castellà de The Cats Creeps), Dràcula (la versió castellana de Dracula, 1931) i The Veiled Woman (1929)



Nicole Kidman i Sandra Bullock  protagonitzaren Practical Magic (1998)


Kellita Smith a la sèrie Z-Nation (2014)
Joan Crawford i Bette Davis en una escena de What Ever Happened to Baby Jane? (Què se n'ha fet, de Baby Jane?, 1962)
Rose McGowan a Planet Terror (2007)
Carme Elias acabava malament a l'episodi de «L'ascensor»,a la sèrie televisiva de les Cròniques del Mal (1992)




Tura Satana balla

Odette Annable no sap ben bé què succeeix a El Nonat (2009)


Una esplèndida Rosie Pérez protagonitzà Perdita Durango (1997) 

Martine Beswick i Caroline Munro, dues clàssiques





 

Jessica Lange a American Horror Story: Asylum (2012)





American Horror Story Coven (3a temporada)



Meèèuuuu, quin goig! Mèèèèuuuuu!